Κοντιάς

Κοντιάς

Ο Κοντιάς αναφέρεται σε έγγραφα από τους Βυζαντινούς χρόνους.
Σύμφωνα με προφορικές αφηγήσεις, αρχικά το χωριό βρισκόταν κοντά στην θάλασσα αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω των πειρατικών επιδρομών.
Μία από τις τελευταίες πειρατικές επιδρομές καταγράφηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από τον πειρατή Ψυρούκη ο οποίος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει με το πλοίο του.
Την Οθωμανική περίοδο, περί το 1785, υπάρχει η πρώτη αναφορά του χωριού στην σημερινή του θέση. Πρόκειται πλέον για έναν οργανωμένο οικισμό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού.
Τον 16ο αιώνα υπολογίζεται πως χτίστηκε ο παλαιότερος ναός του χωριού, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Στις μέρες μας ο Κοντιάς αριθμεί 32 εκκλησίες και ξωκλήσια! Μία εκ των οποίων είναι το εκκλησάκι Κωνσταντίνου και Ελένης στην έκταση του LimnosWindmills.

Πινακοθήκη

Η διαμονή ή ή βόλτα σας στον Κοντιά δε μπορεί να μην περιλαμβάνει μία επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται σημαντικά έργα.

Ταβέρνες | Καφέ

Ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια του Κοντιά, στα γραφικά σοκάκια και κάτω από γέρικα πλατάνια θα βρείτε τις 2 οικογενειακές ταβέρνες, την Γαλήνη και το Σαν Άλλοτε, οι οποίες από το πρωί έως το βράδυ σας προσφέρουν καφέ και φαγητό.

Το καφέ-μπαρ “Τα Πλατάνια” είναι ανοιχτό από το απόγευμα και σας περιμένει για τον καφέ ή το ποτό σας, με παρεΐστικη διάθεση.

Αρτοποιείο Σαρικλής

“Απ’ όλα τα μυρωδικά κάλιο μυρίζει ο φούρνος”. Αυτό είναι το μότο του παραδοσιακού φούρνου “Σαρικλή” στην πλατεία δημαρχείου όπου οι μυρωδιές θα σας οδηγήσουν και οι γεύσεις θα σας ανταμείψουν!

Τα δύο μπακάλικα και τα δύο περίπτερα που λειτουργούν στο χωριό θα εξυπηρετήσουν τις καθημερινές σας ανάγκες.

Το Φράγμα

Μοναδική ευκαιρία για εκδρομή είναι η επίσκεψη στο φράγμα, στη θέση Τριπόταμα του χείμαρρου Χαντριά. Μία τεχνητή λίμνη, η οποία εκτός από την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο, που μπορεί να προσελκύσει οικοπεριηγητές και τουρίστες.

Παραλία Εβγάτης

Μόλις 2 χλμ από το LimnosWindmills, βρίσκεται η παραλία Εβγάτης. Μεγάλης έκτασης και αμμώδης παραλία που προσφέρεται για οργανωμένες ή ελεύθερες βουτιές!

Registration

Forgotten Password?